D.U.K.

Automatinę vejos laistymo sistemą verta įrengti dėl daugelio priežasčių. Pirmiausiai vien dėl to, kad  laiką, skirtą vejos laistymui, tikrai galima panaudoti naudingiau. O jo beje reikia skirti ne tiek ir mažai, ypač vejos dygimo metu. Be to, automatinė laistymo sistema veją lies tik tada, kada reikia ir tiek, kiek reikia – vadinasi neeikvosite be reikalo vandens. Be abejo, svarbus ir estetinis momentas – vejoje sumontuoti purkštukai yra praktiškai nematomi, visa vandens padavimo sistema slepiasi po žeme, o darbo metu iškylantys purkštukai sukuria akiai malonų vaizdą. 

Jau vien dėl tos priežasties, kad didžiausias laistymo poreikis yra vejos dygimo metu rekomenduotume laistymo sistemą sumontuoti vejos įrengimo metu. Tačiau to nepadariusiems iš karto, galima tai atlikti ir vėliau. Gražiai nuimsime viršutinį velėnos sluoksnį, iškastuose grioveliuose patiesime laistymo sistemos vamzdyną bei purkštukus ir atgal užklosime nuimtą velėną. Jau po kelių dienų nesimatys jokių kasinėjimo požymių.

Tiek laistymo sistemos veikimas, tiek vejos roboto darbo laikas yra programuojami. Todėl nustatykite vejos robotui poilsio laiką tuo metu, kai veiks laistymo sistema ir bent valandai po to. Nors vejos robotai gali dirbti ir lyjant lietui ar veikiant laistymo sistemai, tačiau sausa žolė nupjaunama kokybiškiau.

Paplitusi nuomonė, jog vejos robotą naujai vejai galima paleisti tik atlikus 1-2 pjovimus su įprasta vejapjove. Tai siejama su tuo, kad pirmojo vejos pjovimo metu dar nebus pilnai susiformavusi velėna, ir vejos robotas gali pažeisti viršutinį dirvos sluoksnį – dar jaunos vejos šaknyną. Iš tiesų, jei robotas pirmuosius pjovimus atliks esant pradžiūvusiai dirvai – tokia tikimybė yra  minimali. 

Esant pakankamam šilumos kiekiui, kai naktimis temperatūra nenukrenta žemiau 6-ių laipsnių, pirmieji žolės daigai pasirodys per savaitę. Dar kas savaitę išdygs ir kitos žolės rūšys. Iki pirmojo pjovimo reikėtų pasirūpinti, kad ant pasėtos vejos nebėgiotų jūsų ar kaimynų augintiniai, be reikalo nevaikščioti patiems, o dirvožemis būtų pastoviai drėgnas 10-ies cm gylio sluoksnyje. Be abejo, laistant svarbu neužpilti per daug vandens, nes galite nuplauti sėklas.

Priklausomai nuo oro sąlygų pirmasis vejos pjovimas atliekamas praėjus maždaug mėnesiui po vejos sėjimo, kai veja pasiekia apie 9cm aukštį. Pirmą kartą trumpinti veją galima ne daugiau kaip trečdalį jos aukščio, t.y. 3 cm, paliekant 6 cm vejos aukštį. Vėliau su kiekvienu pjovimu veją galima žeminti kas centimetrą. 

Kad vejos žolė tinkamai vegetuotų, jos aukštis turėtų būti 3-5cm ribose

Norint turėti gražią veją pjauti reikia ne rečiau kaip kartą per savaitę. O jos intensyvaus augimo laikotarpiu – gegužės ir birželio mėnesį – kas 4-5 dienas.

Vejos žolių mišinio dygimo metu (pavadinkim šį laiką dygstančios vejos laistymo etapu) laistyti reikia dažnai ir ne po daug – apie 5min. Esant sausrai ir karštam orui (virš 25 laipsnių) laistyti reiktų maksimalų kartų skaičių, kiek tai leidžia laistymo sistemos valdiklis (6,8 ar net 12 kartų), stebint, kad nesusidarytų nesusigeriančio vandens sankaupos ar nubėgimai. Jei jos susidaro – reikia mažinti laistymo trukmę. Tam patogiausia naudoti valdiklyje esančią Biudžeto funkciją. Šį režimą naudoti apie savaitę laiko, kol sudygsta didžioji vejos žolių mišinio dalis. Šiuo etapu reikia ieškoti kompromiso tarp poreikio/reikalavimo užtikrinti grunto paviršiaus buvimo visą laiką drėgnu ir rizikos nudeginti jauną žolę pietinių karščių metu. Todėl žolei pasiekus apie 3-4cm aukštį pereikime į sekantį, pavadinkim augančios vejos etapą.
– Augančios vejos etapu vasaros metu spiginant vidurvasario saulei susiduriame su rizika tarp 11-os 14-os valandos nudeginti žolę, nes ant jos laistymo metu užsilikęs vanduo veikia tarsi padidinimo stiklas. Todėl ką tik sudygusios žolės jau nebelaistykime apie pietų metą ir sumažinkime laistymo kartų skaičių palikdami 4-6 kartus, nežymiai minute ar keliomis padidinę laistymo trukmę. Kitas svarbus momentas – rizika dėl jaunos žolės sušutimo esant karštiems tvankiems orams ir nespėjus praretinti laistymo dažnių. Šį režimą naudokime iki 1-o ar 2-o pjovimo.
– Maždaug po antro, trečio vejos pjovimo jau išdygus visoms sėkloms (neužmirškime, kad vejos mišinyje esančios svidrės, miglės ir eraičinų sėklos dygti pradeda skirtingu metu maždaug kas savaitę) nustatykim pavadinkim Brandžios vejos laistymo režimą. Tai yra pradėkime laistyti tik anksti rytais, maždaug saulės tekėjimo metu. Vasaros karščių ir sausros metu laistyti derėtų kiekvieną dieną, karščiams nuslūgus – kas antrą ar trečią dieną. Laistymo trukmė didinama iki maždaug 25 – 30 minučių.

Anksčiau nurodytos laistymo trukmės yra orientacinės, kiekvienam sklypui individualios, koreguojamos atsižvelgiant į vandens sugeriamumą, buvimo šešėlyje laiką, kitus anksčiau paminėtus faktorius.

Tokiu atveju patarčiau susisiekti su veją įrengusiu specialistu. Jis atvykęs įvertins situaciją ir nuspręs dėl piktžolių naikinimo būdo. Dažnu atveju, jei plačialapių nėra ypatingai daug, reikia palaukti kol žolė sudygs, o šios piktžolės savaime nunyks po 2-o ar 3-io pjovimo. Svarbu žinoti, jog veja savo tikrąjį grožį parodys nuo antrųjų metų po skrupulingos priežiūros – periodinio savalaikio pjovimo, užtikrinant reikiamos drėgmės ir maistingųjų medžiagų buvimą.

Susisiekite telefonu

Gražus kiemas – Jūsų namų vizitinė kortelė!

O koks kiemas be sodriai žalios, vešlios ir minkštos vejos. Patikėkit vejos įrengimą Karališkų vejų specialistams – ir mes Jūsų nenuvilsim!